Boosheid om ouderschapsbelofte

Bij een deel van de mensen zit een soort van taboe om tegen je kind te zeggen dat je altijd hun ouder zult zijn. En aantal mensen reageert zelfs fel op anderen, omdat die de belofte willen uitspreken naar hun kind.
Ik begrijp wel een beetje waarom dat zo is. Het is een soort van oerinstinct om voor je kind te willen zorgen en dat levenslang te doen. Dat doe je ook zónder dat uit te spreken. Gelukkig ook maar!
Toch leert de ervaring dat niet iedereen zo vanzelf die goede ouder is. Niet omdat mensen niet willen of hun best doen, maar gewoon omdat het leven wel eens tegen zit.
Net als andere ouders, had ik achteraf gezien, bij het opvoeden van mijn kinderen het ook wel eens wat anders kunnen doen, beter. Maar ik wist niet altijd meteen wat er nodig was, dus ik deed wat ik dacht dat het beste was. Gelukkig is dat best goed gekomen. Maar toch... Ik zou willen dat ik daar bewuster mee om was gegaan. Dat zou het waarschijnlijk net wat makkelijker hebben gemaakt.
Maar wat is dat nou dat mensen soms zelfs boos reageren op het afleggen van zo'n belofte aan je kind? Is het omdat ze het zelf niet doen? Voelt het als een bedreiging omdat er misschien ook iets van hen verwacht zou kunnen worden in de toekomst?
In elk geval brengt het de discussie op gang: Kun je in deze tijd kinderen krijgen zonder meer na te denken wat een kind nodig heeft als je dat op de wereld zet?
In het woord 'nodig' zit misschien de angel. Het is een misverstand als je denkt dat voeding, huisvesting en liefde voldoende is. Een kind heeft in de huidige samenleving ook veiligheid en ontwikkeling nodig. Je kunt er de kranten op na slaan, met regelmaat staan er artikelen in waaruit blijkt dat een kind beschadigd is geraakt door gebrek aan veiligheid. Want als een kind niet veilig is, 'wacht' de ontwikkeling tot dat dat wel zo is.

Laten we ophouden met anderen veroordelen en laat ieder voor zichzelf kijken waar hij of zij vindt dat hun kind recht op heeft. Dan hebben we het later wel over hoe je dat kunt regelen als je daar wel eens wat ondersteuning bij kunt gebruiken, toch?
Want... Zeg eens eerlijk... Hoe fijn zou het zijn als elk kind ouders heeft op wie hij kan bouwen en vertrouwen en die weten welke verantwoordelijkheden daarbij horen...


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



Boosheid om ouderschapsbelofte

Trends...

Onder de grond...

Gele hesjes...

Il pluie..